17 Tem Sağlıklı Bir Öz Benlik Geliştirin
Her şey seninle başlıyor ve bitiyor!
Sizin özbenlik kavramınız nedir? Yani kendinize dışarıdan baktığınızda kendinizi nasıl görüyorsunuz?
Peki bu bakış açınızın hayatı nasıl yaşayacağınızı belirlediğinden haberdar mısınız?
Son zamanlarda yaygınlaşan bir düşünce kalıbı var; iyi düşün iyi olsun. Pozitif ol; pozitif olsun gibi. Kısmen katılıyorum. Kelimeler çok doğru ancak, çoğu şeyde olduğu gibi içi boş kullanıldığında hiçbir işe yaramadığını belirtmekte fayda görüyorum. Ancak anlayışınızı bu yönde geliştirir ve sadece kelimeleri söylemeyi bırakıp; gerçekten onu yaşamaya başlarsanız bunun hayatınıza nasıl yansıyacağını kendiniz de net olarak görebilirsiniz.
Kısacası; eğer kendinizi olumlu ve sağlıklı bir şekilde görüyorsanız, yaşam deneyimleriniz pozitif ve sağlıklı olacaktır.
Elbette ki, bu hayatınızın güllük gülistanlık sürekli huzur, sakinlik, dinginlik içerisinde olacağı anlamına gelmez. Ancak sıkıntı, korku ve endişe dolu anlarla uğraşmaya yönelik daha sağlıklı bir yaklaşıma sahip olabilecek bir bakışınızın olabileceği anlamını taşır.
Eğer kendi düşünceniz çalkantılı, korkularla dolu ve kırılgan ise, hayatın zorluklarını ezici ve bazen de aşılmazmış gibi görebilirsiniz.
Senin Özbenlik kavramın nedir?
Özbenlik Kavramınız; başkalarıyla ve çevrenizle ilgili olarak kendinizi nasıl gördüğünüze dair sahip olduğunuz anlayış ve bilgidir.
Olumlu ya da sağlıklı bir benlik kavramına sahip olmak için öncelikle:
Kendini bilen; kendini seven ve kendine dürüst ve saygılı olunmalıdır.
Günümüz gerçeklerine bakacak olursak dünyamız giderek karmaşık, anlamsızca ayrışmış, çok yönlü olduğu kadar, acımasız bir hal aldı ve alacak da. Karşılaştığımız zorlukları aşabilmek için, sağlam bir kişisel temel oluşturmak önceki zamanlara nazaran şimdi her zamankinden daha önemli.
Öz-bilgi, öz-sevgi ve kendine güvenden, kendine saygıdan oluşan bir temel.
Elbette, sağlıklı bir benlik kavramı, yüksek benlik saygısına sahip olmaktan çok daha fazlasıdır. Yüksek benlik saygısı önemli olmakla birlikte, terimin kendisi yanıltıcı olabilir; çünkü benlik saygısı büyük ölçüde ‘hislerinize’ kendi değerinize dayanır. Ve değerli, yetenekli, başarılı olma konusunda ‘inançlarınızı’ kapsar. Böyle bakıldığında duygusal düzeyde, pozitif veya negatif olan kendi imgelerinizden oluşur.
Duyguya dayanarak, benlik saygısı, tehditlere karşı güçsüz ve savunmasız olabilir. Benzer şekilde, daha çok, çekici bir fiziksel görünüm veya popüler olma gibi dış faktörlerle elde edilirse, bir gün dünyanın zirvesinde hissedebilir ve başka bir gün kendinizi hayal kırıklığına uğramış, yok olmuş, kayıp hissetmenize neden olabilir.
Bu nedenle, sağlıklı bir benlik kavramını kendiniz içsel olarak oluşturmak zorundasınız. Dış kaynaklardan ya da başkalarının karamsar veya iyi görüşlerine dayanmak yerine, benlik saygısının öz yansıma, öz analiz ve kendini kabulden kaynaklanması gerekir.
Sağlıklı bir Özbenlik kavramı nedir?
Bu kavram için;
- Kendini tanıma becerisi çok önemlidir. Güçlü yanlarınızı, zayıf yönlerinizi, yeteneklerinizi ve potansiyelinizi bilmeli ve değerlendirebilmelisiniz.
- Kendinize karşı dürüst olmalısınız. Başkaları bunu yapabilirsin dediği için değil, kendiniz onu yapabildiğiniz için bir şeyi yapmalısınız. Bu nedenle öncelikle kim olduğunuza ve neye değer verdiğinize bir bakmalısınız.
- Seçimleriniz ve eylemleriniz için sorumluluk alma yeteneğinizi geliştirin. Çünkü kararlar size ait değilse, öz varlıktan bahsetmemiz mümkün olmayacaktır.
- Kendinizi olduğunuz gibi kabul edip geliştirebileceğinizi bilerek kendinizi sevebilme becerisini edinin. Bu becerilere sahip kişiler kendileriyle birlikte her canlıya saygılı ve sevgi dolu çalılar olacaktır.
Sağlıklı bir benlik kavramı geliştirmek, kasıtlı bir planlama ve yoğun çaba gerektirir. Bu çaba, içsel değerinizi kabul etmek ve daha sonra hayatta karşılaştığınız birçok zorluk ve olumsuzluklarla yüzleşmek için gereken becerilerin oluşmasına yol açar.
Sağlıklı bir benliğe sahip olduğunuzda, hiçbir şey sizi rahatsız edeme ya da sizi bir adım geriye çekemez. Her ne olursa olsun sağlam bir bireyin gücü kadar bu dünyayı değiştirebilmiş hiçbir bir birey yoktur.
Tüm büyük düşünür ve liderler sağlam bir öz benliğe sahip kişilerden oluşmuştur.
Ancak bunun dışında cehalet içerinde olan kişilerin bu özgüvenleri nereden geliyor diye bakacak olursak; dış etkenlere bağlı bir güven; özgüven temelli bir öz benlik değildir. Bu sadece benlik kavramı oluşmamış kişilerin kendini kandırma ilüzyonlarıdır.
Siz sağlam bir öz benlikle önce kendinizi sonra da çocuklarınızı yetiştirerek bu ilüzyonu kırabilecek güce gelebilirsiniz. Önce kendiniz sonra çevreniz ve sonra çocuklarınız sağlam bir özbenlik (öz- sevgi, saygı, bilgiye) sahip olduğunda her şey için bir yol bulabilirsiniz.
Unutmayın;
Her şey sizinle başlar ve sizinle biter.
Burcu Erim Dural