Mükemmel bir çalışma örneği olarak Qigong…

Mükemmel bir çalışma örneği olarak Qigong…

Kusursuz ya da mükemmel çalışma gerçekten var mı?
Bana sorulsa her çalışma kusursuz ve mükemmel. Tek mesele neyi ne amaçla yaptığımız. Kimimizin aradığı sadece sağlıktır, kimimizin aradığı sadece bilgi. Kullanılmayan ya da işe yaramayan bilginin kimselere bir faydası yok çoğu zaman. Ana sorunumuz genelde ne için, ne amaçla ne öğrenmek istediğimizi belirleyemiyor olmamız.

 

Örneğin ülkemizde oldukça değerli eğitmenlerle çok farklı çalışmaları öğrenme imkanımız var. Herbirinin bilgisi bir diğeri kadar önemli ve derin. Öte yandan bir çok kişi onların varlığından bile haberdar değil. Haberdar olanlar da bu eğitmenlerle birlikte uzun soluklu çalışmalara girmeye çok gönüllü değil.

 

Qigong (ChiGong/Çigong), sonu olmayan bir deniz gibi. Neresinden girerseniz gidebileceğiniz bir sınır yok. Ne inanışınız buna engel ne de beden durumunuz. Ne kadar garip değil mi? Bedeninizi hareket ettirmek için Müslüman, Hristiyan, Musevi ya da ateist olmanızın önemi yoktur. Sadece hareket edersiniz. Hareketlerin belirli düzenleri vardır. Eğitmenlerin görevi bu hareketleri doğru biçimde yapabilir hale gelebilmenize yardımcı olmaktır. Bazen yıllarca hareketleri yaparsınız. Eminsinizdir ancak bir an gelir eğitmeniniz sizi bir düzeltir herşey yerli yerini bulur.

qigong4

 En temelden en karmaşık olanlarına kadar bütün #qigong (ben orijinal halde yazmayı tercih ediyorum.) formları çok basit ilkeleri izler:
  • Bedenin dik duruşu.
  • Kasların gevşemesi.
  • Eklemlerin pozisyonları.
  • Nefesin kendi haline bırakılması. (Bu kısım çalışmadan çalışmaya değişiklik gösterebilir.)
  • Gözlem
  • Hem içsel, hem de dışsal gelişim.

Binlerce yıldır,binlerce farklı form, milyolarca insan tarafından uygulanarak sürekli devinen, evrilen (bazı çalışmalar ilk gün ki ile aynı biçimde halen öğretilmekte ve tekrarlanmaktadır), ilerleyen halde nesilden nesile devam etmektedir. İnsana faydası olan herhanbir bir çalışmanın menşeini sorgulamak saçma değil midir? Böyle olsa idi hiçbir felsefe, hiçbir inanç bulunduğu bölgenin dışına çıkmaz olduğu yerde kalır ve kendi başına bir gelişim gösterirdi.

Bir çoğumuz için farklı disiplinler (#qigong/#chikung/#çigong çalışmaları benim için bir disiplindir.) altında oldukça uzun zaman harcarız. Genelde sağlık sorunlarımız ve/veya psikolojik bir rahatsızlığımıza destek amacı ile başlarız. Sorunlarda gelişme kaydedip iyiye gittiğimizde de bırakırız. Ne de olsa işlevini yerine getirmiştir çalışma. Tekrarlanırsa bu bilgilerimiz ile sorunu aşmaya çalışırız. Ne yazık ki çalışmaya devam edersek yaşadığımız sorunun tekrarlanmasını engelleyebileceğimizi, benzer sorunlara zemin olabilecek her alanı sağlıklı hale getirebileceğimiz aklımızdan çıkar. Çünkü bu disiplin gerektirir. Alışkanlık demektir. Eğitmenlerinizin sizlere gösterdiği, aktardığı bilgilere sahip çıkmak demektir.

Hepimizin yaşamla beraber getirdiği birikimleri var. Kültür olarak var, yaşanmışlık olarak var, ekonomik olarak var. Ancak bir biçimde yollarımız kesişti ise, eğitmen olarak herhangi birimize geldiniz ise yaşamınızda yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Sağlığınız, işiniz, herşeyiniz yerinde ise zaten bizimle neden çalışmak isteyesiniz? Bir arayışınız vardır çünkü. Ne olduğunu bilemeseniz de kalbiniz bir şeylere özlem duyuyordur. Yürüdüğünüz yollarda eksikliğini hissettiğiniz bir şeylerin.

Aradığınızın ne olduğunu iyi tanımlayın. Güç mü? Paranormal yetenekler mi (bu yetenekleri ne için elde etmek istiyorsunuz?) ? Sağlık mı? Zindelik mi? Ne kadar karmaşık olursa olsun hedeflerimiz kendimizden saklasak da çok basittir. Ya sağlığımızın peşindeyizdir ya da başkalarının beğenisini, takdirini toplamak. Nadiren bilgelik isteriz. Ne de olsa bilgeliğin bize kazandırdıkları sınırlıdır. Pek fazla dışarısı ile ilgili değildir. Dolayısı ile açgözlülüğümüzün de kurbanı haline geliriz.

Daha fazla çalışma, daha çok bilgi ile herşeye egemen olacağımızı, arzularımızı yerine getirerek tatmin olacağımızı zannederiz. Bunları #qigong da bulamazsınız. Gerçekten #qigong/#chikung/#çigong çalışmaya başladınız ise amacınız ancak kalbinizi temizlemek olur. Ulaşılabilecek hedef sadece kendiniz olursunuz. Kendinizdeki fazlalığı arındırmak, tortuları temizlemek, rahatsızlıkların, arzuların arındığı bir zihne ulaşabilecek bir araca sahipsiniz demektir. Her çalışma ile biraz daha derine inip temizleriz. Bunu bilişsel becerileri kullanarak değil, enerjinin bilgeliğine (#qi/chi/#çi) güvenerek sadece yaparak sağlarız. Bizim zihnimizle ulaşamadığımız o yerlere, kendimizden sakladığımız o derinlere enerji (#qi/chi/#çi) kendiliğinden gider ve oradaki kaosu dindirir. Sakinletir. Elbette değişimin olabilmesi için düzensizliğe ihtiyaç vardır. Ancak kontrolsüz ve saldırgan bir düzensizlik hepimizin hastalanmasına neden olur.


İster  #Qigong/#chikung/#çigong olsun, ister Tai Qi Ch’uan (Tai Çi Çüen) (hangi tekniği, hangi ekolü izlediğinizin önemi yok) olsun herbirinin temel hedefi sizi kademeli olarak bu sakinlik alanına getirmektir. Bunu önce size klavuzluk ederek, sonra kendi başınıza yapabileceğiniz bir seviyeye kadar sizinle yürüyerek yapabiliriz. Her iki durumda da aklınızdan çıkarmamanız gereken en önemli nokta bu yolculuğun daima tek başına yüründüğünü, kimi zamanda sizinle beraber yürüyen yol arkadaşlarınız ile daha da kolaylaştığını unutmamanızdır.


Bir kere başladığınızda nereye varacağını asla kestiremeyeceğiniz bir serüvendir #qigong/#chikung/#çigong. İlk adım en zorudur. Gerisi kendiğilinden gelir. Hepimiz için ilk adım zordur. Eğitmenlerin görevi o zorluğu kolaylığa döndürmenize yardımcı olmaktır.


Daha önceki yazılarımızı aşağıdaki adreste bulabilirsiniz:

.

Facebook Sayfamız için tıklayınız.



Skip to content