03 Oca Düşünemeyen Beden – 1
İnsanın dünya üzerinde ilk adımlarını atması ile beraber beden dediğimiz yapı merak uyandırmaya başladı. Nasıl uyandırmasın acıkıyor, tuvalete gidiyor, hastalanıyor, üremek istiyor vs vs. Dikkatinizi vermenizi istediğim kısım ise doğrudan beden. Biz bilinç ile bedeni her zaman aynı kabul ediyoruz. Bu güne kadar öğrendiğimiz bütün bilimsel veriler ve görece felsefeler ister istemez bizi bu fikre götürüyor.
Halen bilimsel olarak tanımlanamayan bir parçamız var. Nöro kimyasal tepkimeler sonucunda beynimiz bir takım işlemlerle öğrenmiş olduğumuz bilgiler ışığında eylemde bulunuyor. Biz buna düşünme diyoruz. Oysa her veri bir sonraki eylemi ister istemez şekillendirip kalıba sokuyor. Bunun sonucu olarak da bir nevi tekrarlar ya da benzerlerden oluşan bir yapı bizim davranışlarımızı oluşturuyor. Çok karışık görünüyor değil mi? Hadi gelin bunu daha da basit bir biçimde inceleyelim.
Sigara tiryakisi olduğumuzu düşünelim. Her gün düzenli aralıklarla belirli sayıda sigara tüketiyoruz mesela 10 tane. Hatta çoğunlukla bunların da bir sıralaması var. Sabah kalkınca 1 tane, kahvaltı sonrası 1 tane işe varmadan 1 diğeri vs vs. Gördüğümüz gibi bir düzen içinde her gün tekrarlanmakta olan bir düzen var. Kendimize sorduğumuzda sigara içmeyi seviyoruz. Ya da içmesem kilo alıyorum veya engel olamıyorum vs vs. Oysa sağlığımıza olan zararları hakkında bilmediğimiz hiçbir detay yoktur. Yine de içmeye devam ederiz. Neden?
Bedenimiz düzenli olarak tekrarladığımız her eylemi kendisi için doğru kabul eder. İnsanın doğa ile ilişkisinin en temel parçası devreey girer burada. Uyum. İnsanın bedeni düzenli tekrarlanan her duruma hızla uyum sağlar. Kendi için doğru ya da yanlış muhakemesi yapmaz. Yapamadığı için önceki eylemleri bir araya getirir ve onları birer referans alır. Yani eğer sigara içiyorsak düzenli bedenimiz bir süre sonra sigara içmeyi kendisi için doğru ve sağlıklı zannetmeye başlar. Zannetmeye. Aslında sadece bir alışkanlığa dönüşmüş eylemi tekrarlamaktan fazlasını yapmaz. Sonuç belirli bir süre sonra beden bu doğal olmayan sürece reaksiyon verir ve mutlak olarak hastalanırız. Uzuv ve/veya organ kayıplarına kadar gider.
En başta bedenimizin bir düzeni olduğu gerçeğini kabul etmemiz gerekiyor. Eğer sağlık istiyorsak bedenimizi dinlemeyi, onun döngüleri ve düzenini izlemeyi öğrenmemiz gerekiyor. Sağlık istiyorsak, alışkanlıklarımızı değiştirmeyi göze almak ve bu konuda gerekecek çabayı göstermemiz gerekiyor.
#Şifa-Sanatları olarak bize gelen dostlarımızla öncelikle bu alışkanlıklarını tespit etmeye çalışıyoruz. Sonrasında da bu alışkanlıkları yararlı olanları ile değiştirebilecekleri yenileri ile değiştiriyoruz. Bunu eğlenceli ve keyifli hale getiriyoruz.
#şifasanatlari #sifa-sanatlari #sifasanatlari #saglik #sağlık #farkındalık #farkindalik #alışkanlık #aliskanlik #Uyum #uyum
Facebook Sayfamız için tıklayınız.