03 Oca Bel Fıtığı ve Masaj
Beldeki ağrıların en sık nedenlerinden birisi bel fıtığıdır. En sık orta yaş ve ileri yaşlarda görülür. Bunun yanında benzer acıları içeren tüm fıtık, siyatik sinir sıkışması ile meydana gelen rahatsızlıklara destek olarak medikal masaj ve manuel terapiler önerilmektedir.
Bu bahsettiğimiz rahatsızlıklar ağrı, ani başlangıçlı, dalgalanmalar gösteren, gittikçe şiddetlenen karakterlerde olabilir. Çoğu hastalarda kısa süre içinde ve hızlı gelişim gösterir. Özellikle ağır kaldırma, gövdeyi kontrolsüzce çevirme veya bir travmadan sonra ağrının arttığı anlatılmaktadır. Ancak hastaların yarısından çoğunda, ağrı bir neden olmaksızın durup dururken başlar.
Genellikle, önce bel ağrısı ve boyun ağrısı ile başlar, bunu bacak ağrısı (kalçada ve diz kapağının aşağısında bileğe kadar olan kısımda) izler. Bazen bacak ağrısı geliştikten sonra bel ağrısı ortadan kalkar. Hareket ederken dahi ağrılar artabilir. Öne eğilmek ve uzun süre oturmak, öksürmek, aksırmak ve hapşırmakla dahi ağrılar artabilir.
Bel Fıtığı Belirtileri
Hastaların çoğunda bel ağrısı mevcuttur. Bu bel fıtığının başlangıç dönemi belirtisidir. Öne eğilmek, uzun süre oturmak ve hareketsiz ayakta kalmakla ağrılar artar.
Bel fıtığı olan hastalar beldeki ağrıdan çok, kalça ve bacağa vuran ağrıdan şikayet ederler. Tutulan sinir köküne bağlı bacak yanında veya uylukta karıncalanma ve hissizlik gelişebilir.
Yürürken ayağın birbirine dolanması, takılması, bileğin içe dönmesi şeklinde güçsüzlükler yaşanabilir.
Müdahele edilmediği taktirde, ileri evrelerde idrar kaçırma veya idrar yapamama, bacak arasının hissedilememesi şikayetleri ortaya çıkabilir.
Yetişkinlerde %80 lik bir kısım hayatlarında en az bir kere bel ağrısı atağı geçirirler. Bel ağrılarının başlangıç seviyesindeki durumlarda masaj ile tedavisi % 95-98 inde dört/beş seansta iyileşme görülmektedir. Seviyelere göre belli noktalara ve bütün beden odaklı masajlar ile ağrıyan bölgelerdeki sinir ve kas sıkışmaları açılır. Daha ilk seansta iyi sonuçlara ulaşılmış örneklerimiz mevcuttur.
Hastalar hareketsizliğin zararlı etkilerinden korunmak için, hergün düzenli egzersiz yapmalıdır. Yürüme, bel ve boyun egzersizleri önerilir.
Dikkat edilmesi gereken hususlar:
Masaj tedavisiyle beraber, durumunuza göre egzersiz verilmektedir. Egzersizler hergün düzenli yapılmalı ve belirli araklıklarla doktor kontrolüne gidilerek gelişim gözlemlenmelidir.
Oturmak bele binen yükü arttırdığı için, 15-20 yirmi dakikadan fazla oturulmamalı, sık sık vücudun pozisyonu değiştirilmelidir. Bir dakikalığına dahi olsa oturulan yerden kalkılıp yürünmesinin dolaşımı arttırdığı ve ağrıların azalamasına destek olduğu gözlemlenmektedir.
Ağır kaldırılmamalı, ani hareketler yapılmamalıdır.
#sifasanatlari #masajterapileri #fitik #siyatik #agri
Facebook Sayfamız için tıklayınız.