03 Oca Psiko- Fizyolojik Gevşeme Ve Meditasyon – 1
Düzenli meditasyon uygulaması yapan kişilerin değişim ve gelişimleri, hayatlarındaki düzen ve huzur çoğu zaman göze çarpsa dahi, bunu biz batılılar kabul etmekte zorlanırız. Çünkü tüm bu sorunların içerisinde günde 20 dakika ila 3 saat arası bir meditasyon uygulaması ile tüm dertlerden kurtulunacağı gibi hatalı bir anlayış yatmaktadır.
Konu; bir yerde oturmak, kendi nefesini, düşüncelerini izlemek değil orada bir durum içerisine girebilmektir. Tasavvufta da bu hale girmek diye tanımlanır. Bu hal içerisindeyken dünyevi problemlerin çözülmez. Sadece dünyevi problemler (dertlerin, tasaların, borçların, acılar, mutluluklar, korkular, iyiler, kötüler vs ) hepsi kenarda durur. Sadece baktığın pencere genişlediği için büyük girdap sanılan her bir problem, küçük bir nokta tanesi yerine geçer. Var olan ve problemi var eden zihin rahatlamış ve gevşemiş bir halde problemi izler. Ve o anda sanki başkasının problemini izliyormuşçasına kendine gülümsersin. Bu benim gözlemlediğim etkilerden sadece bir tanesidir.
Diğer gözlemlerden en değer verdiğim; Harvad Tıp Fakultesi Dr. H. Benson’un gözlemleridir. Dr. Benson meditasyonun insanın genel sağlığını daha iyiye götürerek, kişinin gerilimi yenmesine yardım ettiğini açıklayan kişiler arasında önemli bir yere sahiptir.
Fizyolojik açıdan değerlendirmesini şöyle sıralayabiliriz;
• Meditasyon yapanların kalp atışı, ortalama, dakikada üç atış azalmıştır.
• Solunum sakinleşmiş ve daha rahat bir solunma geçiş yapılmıştır.
• Kandaki laktik asit miktarı düşmüştür. Laktik asit iskelet kaslarının metabolizması ürünüdür. Kandaki laktik asidin yükselmesi sonucu oluşan sinirlilik krizlerinde azalma görülür.
• Tansiyon normal seviyesini korur. Dr. Benson, meditasyona başlarken yüksek tansiyonu olan birinin meditasyonla tansiyonun düştüğünü göstermiştir.
• Meditasyon esnasında beyinde tam bir duyumsal ve zihinsel dinlenme hali yaşanmaktadır.
Dr. Benson fisyolojik ve etkileriyle birlikte tüm bu işaretler bedenin dinlenme durumunda olduğunu gösterir. Rahatlama – gevşeme durumunda oluşan fizyolojik değişimler kendi kendine gevşeme çalışarak elde edilebilir. Fakat derin bir gevşemeye ulaşabilmek için bu yöntemlerle ilgili bir öğretmen ve geniş bir çalışma gereklidir.
Meditasyon ve etkilerini hem tıbbı, hem de ruhsal yönden irdelemeye, deneyimlerimizi aktarmaya devam edeceğiz.
Facebook Sayfamız için tıklayınız.